Waterink Keukens
0523 - 216 992
Mini Cart 0

Your cart is empty.

Energielabel keukenapparatuur

Om de energiezuinigheid van keukenapparatuur aan te duiden wordt elk keukenapparaat voorzien van een zogenaamd energielabel. Aan de hand van dit label weet u direct hoe energiezuinig of energievretend de keukenapparatuur is.

Hoe werken de energielabels?

Er is een gradatie aangebracht in de energielabels. In eerste instantie (vroeger) werden de klassen ingedeeld van A t/m G. Inmiddels is dit verandert en wordt apparatuur ingedeeld van klasse A +++ tot klasse D waarbij de klasse A +++ het meest energiezuinig is en klasse D het minst energiezuinig. Tegenwoordig zijn de meeste apparaten voorzien van de nieuwe energielabels. Onderstaande afbeelding laat zien hoe dit er uit ziet.
energielabel-keuken-apparatuur

Belangrijk: A+ als ondergrens

Voor veel apparaten zijn de minimale energie eisen in de loop van de tijd aangescherpt. In de EU mogen bijvoorbeeld geen apparaten met de labels A, B, C of D geproduceerd worden. Hier geldt dat A+ de ondergrens is geworden als het gaat om energiezuinigheid.

Heel concreet: stel u koopt een nieuwe koelkast met een energielabel A+. U kunt denken dat dit een redelijk energiezuinige koelkast is. Echter … voor koelkasten is A+ de versie die de meeste energie kost. Dit geldt overigens ook voor apparatuur als:

  • vriezers
  • vaatwassers

Wat staat er op het energielabel?

Staat u in de winkel en wilt u een gefundeerde keuze maken dan is het raadzaam het energielabel te bestuderen. Het laat u in één oogopslag zien welke apparaten de minste elektriciteit kosten. Zoals genoemd: zuinige apparaten krijgen het label A+++ of A++.

Op het label staat ook het gemiddelde verbruik per jaar in kWh vermeld.

energielabel-keukenapparatuur

Zijn er verschillen in prijs?

Ja, een energiezuinig apparaat kost in basis meer geld dan een apparaat wat veel energie kost. Maar … doordat een energiezuinig apparaat weinig energie verbruikt verdient u deze investering binnen no-time terug. Koopt u een apparaat met label A + dan kan het zijn dat u twee keer zo veel aan energie betaald in verhouding tot een apparaat met label A +++

Keukenapparatuur aanschaffen

Schaft u nieuwe keukenapparatuur aan of wilt u een berekening loslaten op uw huidige apparatuur dan is het raadzaam het energielabel grondig te bestuderen. In onze adviesgesprekken met klanten benadrukken wij altijd de verschillen in apparatuur.

LED Verlichting

Door te kiezen voor LED Verlichting in uw keuken bespaart u geld en energie. U kunt dus eenvoudig de gloei- en halogeenlampen vervangen door spaar- en LED lampen. Volgens de site milieucentraal.nl bespaart het vervangen van 11 peertjes, u op jaarbasis 140 kWh.

Lees meer: LED Verlichting in de keuken

lichtplan-voor-de-keuken

Zuinig koken op de juiste kookplaat

Qua kookplaten heeft u in een keuken de keuze tussen een gaskookplaat, een inductie kookplaat en een keramische kookplaat. Qua energie is de inductie kookplaat het meest zuinig. Wanneer u een nieuwe kookplaat aanschaft informeer dan in elk geval naar het energielabel.

Efficient koken

Door de juiste pannen te gebruiken bespaart u energie. Let hierbij op de volgende zaken:

  • Kies een pan die past bij het type kookplaat.
  • Zorg dat de pan niet kleiner is dan de pit of de kookzone die u gebruikt. Anders gaat er immers veel energie verloren.
  • Gebruik van een deksel op de pan bespaart energie.

duurzame-keukens

De waterkoker

Een aantal handige tips voor energiebesparing met uw waterkoker op een rij:

  • Zorg dat u niet meer water verwarmt dan noodzakelijk is.
  • Ontkalk uw waterkoker op tijd.
  • Koop geen waterkoker met een verlicht display, dit kost extra energie.

Oven

Gasovens en elektrische ovens gebruiken in basis evenveel energie. Dit klinkt wellicht niet logisch omdat u zou verwachten dat een gasoven minder elektriciteit verbruikt. Dit klopt in basis ook maar voor het opwekken van de energie gaat extra veel elektriciteit verloren.

Let op het energielabel: de meest zuinige ovens zitten in energieklasse A +++. Een oven uit deze klasse kan tot 2x zo zuinig zijn dan een oven uit klasse A+

Afzuigkap

Een afzuigkap verbruikt veel energie doordat er warme lucht afgevoerd dient te worden. Het is dus slim om de afzuigkap alleen maar aan te zetten wanneer dit echt nodig is. Verder is het raadzaam om de filters regelmatig te vervangen. Wanneer het filter dichtslibt blokkeert de luchtstroom waardoor de werking van de afzuigkap vermindert. Dit kost extra energie.

Koelkasten en koelvriescombinaties

Staat uw koelkast al een jaartje of tien in huis dan is de kans groot dat u een energieslurper in de keuken hebt staan. Vervanging van een dergelijke koelkast kan u heel erg veel winst opleveren.

Om het verschil te duiden: een A+ koelkast kost u twee keer zo veel geld en energie als een koelkast met A+++ label. Belangrijk om te weten is dat voor koelkasten het A+ label het slechtst mogelijke energielabel is.

Aanvullende tip: zorg dat u een koelkast kiest die niet te groot, maar ook zeker niet te klein is.

Vaatwassers

In een gemiddeld huishouden gebruikt een vaatwasser ongeveer 7% van de energiekosten. Dit staat nog los van het waterverbruik van de vaatwasser. Net als voor de koelkast geldt voor een vaatwasser dat het A+ label het slechtst mogelijke energielabel is. Een paar handige tips om energie te besparen:

  • Zorg dat uw vaatwasser echt vol zit wanneer u een programma draait.
  • Draai uw programma op lage temperaturen.
  • Zet de vaatwasser uit na gebruik.
  • Zorg dat filters en onderdelen goed onderhouden worden.
  • Zet uw keukenapparatuur tijdig uit.

Wist u dat we keukenapparatuur heel vaak laten aanstaan? Omdat het makkelijk is of omdat we het gewoon vergeten? We warmen bijvoorbeeld iets op in een magnetron, we halen het er uit wanneer het piepje klinkt en vervolgens vergeten we de magnetron uit te zetten.

Na een uur komen we er achter dat de magnetron nog aan staat, dat houdt dus in dat de magnetron een uur -onnodig- heeft aangestaan. Of wat dacht u van de waterkoker? We zetten de waterkoker aan en gaan ondertussen even iets anders doen en vervolgens zijn we vergeten dat we een kop thee wilden drinken. Zorg er voor dat u scherp blijft en dat u uw keukenapparatuur bewust aan- en uit-zet. Dit scheelt energie en geld.

Wist u dat het sluipverbruik van energie in een gemiddeld huishouden zo’n 90 euro kost. Hier kunt u winst behalen (en van het geld wat u bespaart kunt u gezellig een avond naar de bioscoop).

Keuken kopen bij Waterink Keukens

Koopt u een keuken bij ons in de showroom dan zullen wij u uitgebreid adviseren over de mogelijkheden aangaande keukenapparatuur. We zullen u de verschillen laten zien tussen diverse merken en diverse energielabels. Uiteraard ligt de keuzevrijheid uiteindelijk bij u.

Wellicht vind u deze artikelen ook interessant:

Contact

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem een kijkje in onze keuken


Op uw gemak onze keukenaanbod bekijken? U bent van harte welkom voor een bezoek aan onze ingerichte showroom. Onder het genot van een kop koffie bespreken wij samen de mogelijkheden en gaat u vol inspiratie naar huis.

Direct contact