Energie en geld besparen in de keuken

Energie en geld besparen in je keuken? Met alle apparatuur en verlichting die jij gebruikt in je keuken kun je geld besparen door de juiste keuzes te maken. We zien dat mensen er niet altijd bewust mee bezig zijn maar er is wel degelijk geld en energie te besparen als het gaat om het gebruik van energie in de keuken. Wij hebben een aantal tips voor je op papier gezet.

Energiezuinige keukenapparatuur aanschaffen

Keukenapparatuur wordt naar wettelijke normen ingedeeld in energiezuinigheidsklasses. Aan de hand van het label weet je direct of je te maken hebt met energiezuinige apparatuur. In eerste instantie werden de klassen ingedeeld van A t/m G. Inmiddels is dit verandert en is dit ingedeeld van klasse A +++ tot klasse D waarbij de klasse A +++ het meest energiezuinig is. Tegenwoordig zijn de meeste apparaten voorzien van de nieuwe energielabels.

Energielabel keukenapparatuur

A+ als ondergrens

Voor veel apparaten zijn de minimale energie eisen in de loop van de tijd aangescherpt. In de EU mogen bijvoorbeeld geen apparaten met de labels A, B, C of D geprodueerd worden. Hier geldt dat A+ de ondergrens is geworden als het gaat om energiezuinigheid.

Keukenapparatuur aanschaffen

Schaf je nieuwe keukenapparatuur aan of wil je een berekening loslaten op je huidige apparatuur dan is het raadzaam het energielabel grondig te bestuderen. In onze adviesgesprekken met klanten benadrukken wij altijd de verschillen in apparatuur.

LED Verlichting

Door te kiezen voor LED Verlichting in je keuken bespaar je geld en energie. Je kunt dus eenvoudig de gloei- en halogeenlampen vervangen door spaar- en LED lampen. Volgens de site milieucentraal.nl bespaart het vervangen van 11 peertjes je op jaarbasis 140 kWh.

Lees meer: LED Verlichting in de keuken

Verlichting in de keuken

Zuinig koken op de juiste kookplaat

Qua kookplaten heb je in een keuken de keuze tussen een gaskookplaat, een inductie kookplaat en een keramische kookplaat. Qua energie is de inductie kookplaat het meest zuinig. Wanneer je een nieuwe kookplaat aanschaf informeer dan in elk geval naar het energielabel.

Efficient koken

Door de juiste pannen te gebruiken bespaar je energie. Let hierbij op de volgende zaken:

 • Kies een pan die past bij het type kookplaat
 • Zorg dat de pan niet kleiner is dan de pit of de kookzone die je gebruikt. Anders gaat er immers veel energie verloren
 • Gebruik van een deksel op de pan bespaart energie.

 

Energie besparen keuken

 

De waterkoker

Een aantal handige tips voor energiebesparing met je waterkoker op een rij:

 • Zorg dat je niet meer water verwarmt dan noodzakelijk is
 • Ontkalk je waterkoker op tijd
 • Koop geen waterkoker met een verlicht display, dit kost extra energie

Oven

Gasovens en elektrische ovens gebruiken in basis evenveel energie. Dit klinkt wellicht niet logisch omdat je zou verwachten dat een gasoven minder elektriciteit verbruikt. Dit klopt in basis ook maar voor het opwekken van de energie gaat extra veel elektriciteit verloren.

Let op het energielabel: de meest zuinige ovens zitten in energieklasse A +++. Een oven uit deze klasse kan tot 2x zo zuinig zijn dan een oven uit klasse A+

 

Waterink Keukenmakerij

Bij Waterink Keukenmakerij kun je terecht voor

Handgemaakte keukens


In onze eigen werkplaats maken wij handgemaakte keukens. Wij leveren ouderwets vakmanschap. Dit betekent dat je een keuken krijgt die helemaal op maat gemaakt is voor jou.

Lees meer: Handgemaakte keukens

Standaard keukens


Onder de naam JEPP Keukens bieden wij standaardkeukens aan in alle mogelijke vormen en maten. In onze showroom kun je eenvoudig inspiratie opdoen voor jouw keuken.

Lees meer: Standaardkeukens

Keukenrenovatie


Je bestaande keuken compleet laten opknappen? Keukenrenovatie is een uitstekende oplossing om problemen in de keuken op te lossen of de keuken een nieuwe uitstraling te geven.

Lees meer: Keukenrenovatie

 

 

Afzuigkap

Een afzuigkap verbruikt veel energie doordat er warme lucht afgevoerd dient te worden. Het is dus slim om de afzuigkap alleen maar te zetten wanneer dit echt nodig is. Verder is het raadzaam om de filters regelmatig te vervangen. Wanneer het filter dichtslibt blokkeert de luchtstroom waardoor de werking van de afzuigkap vermindert. Dit kost de afzuigkap extra energie.

Koelkasten en koelvriescombinaties

Staat jouw koelkast al een jaartje of tien in huis dan is de kans groot dat je een energieslurper in de keuken hebt staan. Vervanging van een dergelijke koelkast kan je heel erg veel winst opleveren.

Om het verschil te duiden: een A+ koelkast kost je twee keer zo veel geld en energie als een koelkast met A+++ label. Belangrijk om te weten is dat voor koelkasten het A+ label het slechtst mogelijke energielabel is.

Aanvullende tip: zorg dat je een koelkast kiest die niet te groot, maar ook zeker niet te klein is.

Vaatwassers

In een gemiddeld huishouden gebruikt een vaatwasser ongeveer 7% van de energiekosten. Dit staat nog los van het waterverbruik van de vaatwasser. Net als voor de koelkast geldt voor een vaatwasser dat het A+ label het slechtst mogelijke energielabel is. Een paar handige tips om energie te besparen:

 • Zorg dat je vaatwasser echt vol zit wanneer je een programma draait
 • Draai je programma op lage temperaturen
 • Zet de vaatwasser uit na gebruik
 • Zorg dat filters en onderdelen goed onderhouden worden

Budgetkeuken landelijke stijl

Zet je keukenapparatuur tijdig uit

Wist jij dat we keukenapparatuur heel vaak laten aanstaan? Omdat het makkelijk is of omdat we het gewoon vergeten? We warmen bijvoorbeeld iets op in een magnetron, we halen het er uit wanneer het piepje opgewarmd en vervolgens vergeten we de magnetron uit te zetten.

Na een uur komen we er achter dat de magnetron nog aan staat, dat houdt dus in dat de magnetron een uur -onnodig- heeft aangestaan. Of wat dacht je van de waterkoker? We zetten de waterkoker en gaan ondertussen even iets anders doen en vervolgens zijn we vergeten dat we een kop thee wilden drinken. Zorg er voor dat je scherp blijft en dat je het keuken apparatuur bewust aan en uit zet. Dit scheelt energie en geld.

Wist je dat het sluipverbruik van energie in een gemiddeld huishouden zo'n 90 euro kost. Hier kun je winst behalen (en van het geld wat je bespaart kun je gezellig een avond naar de bioscoop)

Wellicht vind je deze artikelen ook interessant:

Hier vind je meer informatie:

 

Artikel 1

Alle informatie over duurzame keukens.

>> Duurzame keukens

 

Artikel 2

Handige tips en adviezen voor je keuken

>> Keukenvraagbaak

 

 

Artikel 3

De inrichting van je keuken bepalen?

>> Keukeninrichting

 

Contact

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Contact Waterink Keukenmakerij en JEPP Keukens

Offerte aanvragen

Afbeeldingen toevoegen:
Klik op BESTAND KIEZEN en selecteer meerdere afbeeldingen op uw PC!

 • service Service met een lach
 • kwaliteit Altijd kwaliteit
 • prijs Eerlijke prijs
 • detail Oog voor detail
 • vakmanschap Vakmanschap
 • service Een luisterend oor

Al met al zijn wij super tevreden over het hele traject.
Jammer dat je niet zo vaak een nieuwe keuken hoeft te kopen ...

Bekijk hier alle ervaringen

sitemap | contact | privacy | beter vindbaar dotsolutions