Waterink Keukens
0523 - 216 992
Mini Cart 0

Your cart is empty.

Verschil koken op gas, keramisch of inductiekookplaat

Wat is eigenlijk het verschil tussen een keramische kookplaat, een gaskookplaat en een inductiekookplaat? Waterink Keukens zet het voor u op een rij.

Groot assortiment

Iedere klant wil een passende kookplaat in zijn keuken. Een goede oriëntatie is belangrijk. Elke kookplaat heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een gaskookplaat is ongecompliceerd. Maar bent u gewend aan een keramische kookplaat dan is er een groot verschil met een keramische of inductiekookplaat.

In dit artikel leest u over:

Koken op gas

De meeste moderne gasfornuizen beschikken over een kookplaat die op gas werkt. Eigenlijk iedereen is bekend met koken op gas. Hoewel de inductie- en de keramische kookplaat momenteel sterk in opkomst zijn.

Voordelen koken op gas

  • Warmte is goed regelbaar waardoor het eten minder snel aanbrand.
  • Er hoeven geen speciale pannen aangeschaft te worden.
  • Wanneer de stroom uitvalt kunt u nog koken (tenzij er sprake is van een elektrisch ontstekingsmechanisme).

Nadelen koken op gas

  • Schoonmaken van een gasplaat kan veel tijd kosten.
  • Eten kan inbranden op de gaskookplaat.
  • Open vuur blijft ten allen tijde gevaarlijk. Dit geldt ook voor gaskookplaten.

Gas-op-glas kookplaat

Een nieuwe trend in de gaskookplaatwereld is de gas-op-glaskookplaat. De gaskookplaat heeft dan een glaskeramische ondergrond.

Extra voordelen gas-op-glaskookplaat

  • Etensresten branden minder snel in.
  • Deze glasplaat is makkelijker schoon te maken.
  • Energiezuiniger. Doordat de gaskookplaat over de gaspitten heen ligt kan er geen warme om de pan heen wegstromen.

Alle gaskookplaten kennen een thermische beveiliging. Als de vlam uitgaat wordt de gastoevoer ook automatisch gestopt.

hg6471mba-64cm-breed

Aansluiting van gas

Voor de aansluiting van gaskookplaten gelden strikte veiligheidsvoorschriften. Het werken met open vuur geeft altijd risico’s. Goede ventilatie in de ruimte is belangrijk omdat voor het aanmaken van vuur zuurstof nodig is. Tegenwoordig bestaan er wel ‘veiligere’ modellen die de toevoer van gas automatisch stoppen.

Afstand tot de wasemkap

De minimale afstand van de gaskookplaat tot de afzuig- of wasemkap is 65 centimeter.

tegels-achterwand-keuken

Keramisch koken. Hoe werkt dat?

Een keramische kookplaat heeft een moderne eigentijdse uitstraling. Op een keramische kookplaat worden een plaat verwarmt door metalen spiralen die door elektriciteit verwarmd worden. Keramisch koken is een dure vorm van koken. In de meterkast moeten aparte groepen geplaatst worden.

Aparte pannen

Het koken op een keramische kookplaat vraagt ook extra kosten omdat er aparte pannen aangeschaft moeten worden. Pannen die in een eerder stadium op gas zijn gebruikt zijn vaak verwarmd waardoor op een keramische kookplaat de warmteverdeling niet gelijkmatig verloopt.

keramische-kookplaat

Voordelen keramische kookplaat

  • Veiliger dan koken op gas.
  • Kookplaat goed schoon te maken.
  • Nadelen keramische kookplaat.
  • Aanschaf aparte pannen.
  • Keramische kookplaat blijft lang warm.
  • Op een keramische kookplaat wordt de hele kookzone verwarmd waardoor meer energie verloren gaat dan bij een inductiekookplaat.
  • Totaal andere manier van koken, kwestie van gewenning.

Wij zien in de praktijk vaak dat klanten kiezen voor een keramische kookplaat omdat zij hier aan gewend zijn. Vaak is de schakeling van keramisch naar inductie vrij groot. Klanten die een inductie kookplaat gewend bent en overstappen naar een keramische kookplaat moeten doorgaans wennen aan de lange warme tijd van de keramische kookplaat.

Afstand tot de wasemkap

De minimale afstand van de keramische kookplaat tot de afzuig- of wasemkap is 55 centimeter.

Koken op een inductie kookplaat

Een inductiekookplaat werkt met een veld van magnetische spoelen. Dit veld zorgt ervoor dat de pan vlot verwarmd wordt. Op het moment dat de spoel in contact komt met een ferromagnetisch veld (de pan) vindt er verwarming plaats. Een moderne keramische kookplaat past het formaat van de kookzone aan op de grootte van de pannen.

koken-op-inductiekookplaat

 

Bodem van de pan moet energie geleiden

Dit materiaal is vaak niet in gewone pannen verwerkt. Daarom moet voor het koken op inductiekookplaten vaak aparte pannen ingekocht worden. De pannen moet een magnetische bodem hebben. Is deze niet magnetisch dan vindt er geen verwarming plaats. Voorbeelden van magnetisch materiaal zijn pannen van gietijzer of staal.

Voordelen inductie koken

  • Kookoppervlak wordt niet zo heet als bij gas of keramisch koken. Verbranden aan de kookplaat is verleden tijd.
  • Etensresten kunnen niet inbranden.
  • Het verwarmingsproces stopt op het moment dat de pan wordt weggehaald.
  • Een inductiekookplaat kent weinig warmte verlies. Ze zijn erg zuinig dus.
  • Snelheid van verwarmen is hoger dan van een keramische en inductie kookplaat.

Nadelen inductie koken

  • Een aparte elektriciteitsgroep is nodig bij gebruik van een inductiekookplaat.

Afstand tot de wasemkap

De minimale afstand van de inductie kookplaat tot de afzuig- of wasemkap is 55 centimeter.

Pannensets voor inductie, keramisch en gas koken

In onze webshop vind je pannensets geschikt voor het koken op een gaskookplaat, een inductiekookplaat en keramische kookplaten.

Montage

Waterink Keukens levert een totaalplaatje. U vertelt uw wensen. Wij maken een ontwerp. Maar de technische realisatie kunt u geheel aan ons overlaten. Wij gaan niet eerder weg of alles is aangesloten. Zodra onze vakmensen de keuken geplaatst hebben, kunt u koken in uw nieuwe keuken.

Neem een kijkje in onze keuken


Op uw gemak onze keukenaanbod bekijken? U bent van harte welkom voor een bezoek aan onze ingerichte showroom. Onder het genot van een kop koffie bespreken wij samen de mogelijkheden en gaat u vol inspiratie naar huis.

Direct contact