Verschil koken op gas, keramisch of inductiekookplaat

Wat is eigenlijk het verschil tussen een keramische kookplaat, een gaskookplaat en een inductiekookplaat? Waterink Keukenmakerij zet het voor jouw op een rij.

Groot assortiment

Iedere klant wil een passende kookplaat in zijn keuken. Een goede orientatie is belangrijk. Elke kookplaat heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een gaskookplaat is ongecompliceerd. Maar ben je gewend aan een keramische kookplaat dan is er een groot verschil met een keramische of inductiekookplaat.

In dit artikel leest je over:

Koken op gas

De meeste moderne gasfornuizen beschikken over een kookplaat die op gas werkt. Eigenlijk iedereen is bekend met koken op gas. Hoewel de inductie- en de keramische kookplaat momenteel sterk in opkomst zijn.

Voordelen koken op gas

Koken op gas kent een aantal voordelen:

gaskookplaat: verschil gas, inductie, keramisch

Nadelen gaskookplaat

Gas-op-glas kookplaat

Een nieuwe trend in de gaskookplaatwereld is de gas-op-glaskookplaat. De gaskookplaat heeft dan een glaskeramische ondergrond. Deze gas-op-glaskookplaat heeft een aantal extra voordelen:

Alle gaskookplaten kennen een thermische beveiliging. Als de vlam uitgaat wordt de gastoevoer ook automatisch gestopt.

Aansluiting van gas

Voor de aansluiting van gaskookplaten gelden strikte veiligheidsvoorschriften. Het werken met open vuur geeft altijd risico’s. Goede ventilatie in de ruimte is belangrijk omdat voor het aanmaken van vuur zuurstof nodig is. Tegenwoordig bestaan er wel ‘veiligere’ modellen die de toevoer van gas automatisch stoppen.

Afstand tot de wasemkap

De minimale afstand van de gaskookplaat tot de afzuig- of wasemkap is 65 centimeter.

afstand afzuigkap en kookplaat

Keramisch koken. Hoe werkt dat?

Een keramische kookplaat heeft een moderne eigentijdse uitstraling. Op een keramische kookplaat worden een plaat verwarmt door metalen spiralen die door elektriciteit verwarmd worden. Keramisch koken is een dure vorm van koken. In de meterkast moeten aparte groepen geplaatst worden.

Aparte pannen

Het koken op een keramische kookplaat vraagt ook extra kosten omdat er aparte pannen aangeschaft moeten worden. Pannen die in een eerder stadium op gas zijn gebruikt zijn vaak verwarmd waardoor op een keramische kookplaat de warmteverdeling niet gelijkmatig verloopt.

keramische kookplaat

 Voordelen keramische kookplaat

Nadelen keramische kookplaat

Kwestie van gewenning

Wij zien in de praktijk vaak dat klanten kiezen voor een keramische kookplaat omdat zij hier aan gewend zijn. Vaak is de schakeling van keramisch naar inductie vrij groot. Klanten die een inductie kookplaat gewend bent en overstappen naar een keramische kookplaat moeten doorgaans wennen aan de lange warme tijd van de keramische kookplaat.

Afstand tot de wasemkap

De minimale afstand van de gaskookplaat tot de afzuig- of wasemkap is 55 centimeter.

Koken op een inductie kookplaat

Een inductiekookplaat werkt met een veld van magnetische spoelen. Dit veld zorgt ervoor dat de pan vlot verwarmd wordt. Op het moment dat de spoel in contact komt met een ferromagnetisch veld (de pan) vindt er verwarming plaats. Een moderne keramische kookplaat past het formaat van de kookzone aan op de grootte van de pannen.

Bodem van de pan moet energie geleiden

Dit materiaal is vaak niet in gewone pannen verwerkt. Daarom moet voor het koken op inductiekookplaten vaak aparte pannen ingekocht worden. De pannen moet een magnetische bodem hebben. Is deze niet magnetisch dan vindt er geen verwarming plaats. Voorbeelden van magnetisch materiaal zijn pannen van gietijzer of staal.

Voordelen inductie koken

Nadelen inductie koken

inductiekookplaat: verschil gas, inductie, keramisch

Afstand tot de wasemkap

De minimale afstand van de gaskookplaat tot de afzuig- of wasemkap is 55 centimeter.

Pannensets voor inductie, keramisch en gas koken

In onze webshop vindt je pannensets geschikt voor het koken op een gaskookplaat, een inductiekookplaat en keramische kookplaten.

 

Bekijk nu de pannensets in onze webshop!
 

Montage

Waterink Keukenmakerij levert een totaalplaatje. Je vertelt jouw wensen. Wij maken een ontwerp. Maar de technische realisatie kunt je geheel aan ons overlaten. Wij gaan niet eerder weg of alles is aangesloten. Zodra onze vakmensen de keuken geplaatst hebben, kunt je koken in jouw nieuwe keuken.

Problemen met jouw kookplaat?

advies keukens Is jouw kookplaat te klein?

advies keukens Doet de pit van jouw inductiekookplaat het niet?

advies keukens Kookplaat wordt niet meer schoon

advies keukens Krassen op de kookplaat

advies keukens Barst in de glasplaat van je kookplaat?

advies keukens Keramische kookplaat doet het niet meer

Inspiratie opdoen
 

Wij nodigen je van harte uit voor een bezoek aan onze showroom. Onder het genot van een kop koffie of thee geven wij je passend advies.
Informatie aanvragen

 

Veel gelezen artikelen

Diensten

Contact

Heb je vragen, neem contact met ons op.

Waterink Keukenmakerij | Handelsstraat 3a | 7772 TS Hardenberg | Tel: 0523 216 992 | info@waterinkkeukens.nl | Algemene voorwaarden | Retourprocedure | sitemap | contact | privacy website realisatie dotsolutions