Waterink Keukens
0523 - 216 992
Mini Cart 0

Your cart is empty.

Zo houdt u de keuken schoon: 10 handige tips (+ bonustip)

Het schoon houden van uw keuken verlengt de levensduur van uw keuken. Aangezien er regelmatig maaltijden worden bereid, is het wel zo hygiënisch om uw keuken schoon te houden. Om te voorkomen dat er voedselresten achterblijven, is het verstandig om u goed te laten informeren naar een geschikt schoonmaakmiddel. Ondanks een goede afzuiging wordt een keuken dagelijks blootgesteld aan vet en vocht. Na gebruik van een keuken is het verstandig om direct de keuken even af te nemen. Dit voorkomt achteraf veel werk en bovendien blijft uw keuken in optimale conditie.

Nieuwe keuken aangeschaft?

Download deze gebruiksaanwijzing

Wij hebben bovendien een aantal waardevolle tips voor u op een rij gezet voor het schoonmaken van uw keuken. Doe er uw voordeel mee!

tips-schone-keuken

Tip 1: voegen schoonmaken

Last van vieze, zwarte voegen? Er zijn verschillende tips om uw voegen schoon te maken, we hebben vier voor u op een rij gezet.

Schoonmaken met azijn:
Azijn is een handig middel om uw voegen schoon te maken. Met een tandenborstel kunt u de voegen reinigen, maar u kunt er ook voor kiezen een lege spuitfles te vullen en de voegen in te spuiten. Dit even laten intrekken en vervolgens met een doekje de vuilresten te verwijderen. Zorg ervoor dat u bij krasgevoelige oppervlakken het gebruik van schuursponsjes vermijdt.

Hoe zit het dan met die sterke azijnlucht? Zet uw raam even open en voor u het weet is de sterke geur verdwenen.

Schoonmaken met chloor:
Niet iedereen is er fan van chloor, maar het werkt wel. Chloor op uw borstel of eventueel chloor sprayen op de voegen, en boenen maar. Houd rekening met chloor in combinatie stof, zoals kleding en gekleurde doekjes. Het zou zonde zijn als ze onnodig verbleken.

Spiritus:
Spiritus is gewoon te koop in de supermarkt, breng het aan op de voegen door te sprayen of te smeren. Laat het even intrekken en ga er daarna goed overheen met een doekje.

Mix soda, water en dikbleek:
Maak een mix van een kwart dikbleek, een kwart soda en de rest met water. Dit spuit of smeert u op de voegen, laat dit twee/drie uurtjes intrekken om dan vervolgens af te spoelen. Voila! Uw voegen zijn weer stralend schoon.

Tip 2: tegels schoonmaken

De voegen zijn inmiddels schoon, maar de tegels nog niet. Handige tip: gooi een beetje wasverzachter in heet/warm water. Denk bij een emmer met 5 liter water aan 2 eetlepels wasverzachter. Een doekje erbij en soppen maar! Een alternatief voor wasverzachter is glans spoelmiddel.

Tip 3: Gasstel schoonmaken van kookvocht/melk

Opgedroogd kookvocht of overgekookte melkvlekken op uw fornuis kunnen behoorlijk bewerkelijk zijn. Ga niet poetsen, maar laat ze weken. Maak een vaatdoek goed nat met heet water en laat deze tien minuten op de vlek liggen, daarna kunt u het vuil in mum van tijd wegvegen. Ingebrande vlekken zijn weg te werken met groene zeep. Door de oppervlakken hiermee in te smeren, af te dekken met een natte doek en een tijdje te laten inweken, zijn de vlekken zo verdwenen. Vieze knoppen van het fornuis kunt u zonder problemen laten meedraaien in de vaatwasser.
gaststel-schoonmaken

Tip 4: Filters afzuigkap schoonmaken

Moderne afzuigkappen hebben filters. De filters zorgen er voor dat alleen de waterdamp weg kan en vetten en andere verontreinigingstoffen in de filters blijven “plakken”. De filters moeten dus ook regelmatig vervangen worden. Maar hoe zijn ze schoon te krijgen? Een tip is de vaatwasser. Maar een sopje kan natuurlijk ook, hier zijn verschillende ideeën voor het schoonmaken van de filters:

  • Meng heet water en een vaatwastablet en maak hiermee de filter schoon.
  • Leg de filters in de gootsteen en giet er dan heet water over heen. (zodat het ergste vuil los kan laten) Laat ze daarna weken in een sopje van heet water en een vaatwasser tablet.
  • Voeg wat soda toe aan het sopje.
  • Zet een pan met water en een uitgeperste citroen op het vuur en zet de afzuigkap aan. Laat het citroenwater verdampen. U zult zien dat het schoonmaken een stuk vlotter gaat.
  • Gebruik eens biotex voor het maken van het sopje.
  • Maak alle losse onderdelen schoon met theedoeken gedoopt in ammonia. Daarna alle losse onderdelen in een plastic zak doen en een nacht laten staan. De volgende dag met heet water alles afspoelen.

Tip 5: Oven of magnetron

Gebruik een ovenreiniger of biotex om uw vieze oven te reinigen. Maak een sopje van lauw water met een schep biotex en schrob daarmee het vuil weg. Laat een glas water met daarin een schijf citroen vijf minuten in uw magnetron draaien. Het vet in de magnetron lost op en is gemakkelijk te verwijderen.

oven-schoonmaken-keuken

Tip 6: Aanrechtblad schoonmaken

We spoelen er elke dag onze vuile vaat af, we wassen er onze handen en gebruiken het voor het koken. Maar hoe krijgt u het aanrecht weer schoon? Wij hebben de beste tips om het aanrecht schoon te krijgen voor u verzameld.

Ons schoonmaak advies:
Een marmer of een granieten aanrecht is het beste te reinigen met heet water.
Een aanrechtblad van graniet kunt u het beste reinigen door het met chloor, aceton of waterstofperoxide te reinigen.
Een RVS aanrechtblad kan goed schoongemaakt worden door deze met groene zeep en een doekje te behandelen. Goed inwrijven en met een vochtig doekje afnemen. Als er aanslag of kalk op een RVS aanrecht zit en dit moeilijk te verwijderen is, breng dan wat cola op de vlek aan. De cola even laten inwerken en met een schuurspons behandelen. Als laatste goed afspoelen en vet vrij maken met afwasmiddel en water. Let op dat een schuurspons krasgevoelige lagen kan aantasten. Met name RVS oppervlakken. Vraag het onze adviseur.

Dagelijks een schone vaatdoek:
Bij het schoonmaken van het aanrecht wordt aangeraden om een nieuw (schoon) vaatdoek te gebruiken en deze elke dag te vernieuwen. Als een vaatdoek namelijk een tijdje blijft liggen, komen er bacteriën in het doek.

Tip 7: Gaspitten schoonmaken

De gaspitten worden vaak slecht schoon bij de normale schoonmaakbeurt van het fornuis. Een goed alternatief voor de gaspitten is het gebruiken van ‘brillo’ sponsjes. Heel voorzichtig wrijven en gegarandeerd dat ze daarna weer volop zullen glimmen.

schoonmaken-keuken

Tip 8: RVS Oppervlakken schoonhouden

Alles aanraken, dat doen kleine kinderen het liefst. Roestvrijstalen oppervlakken zijn dan ook vaak bezaaid met vingerafdrukken en vlekken. Deze krijgt u moeiteloos weg door een beetje olijfolie op een keukenpapiertje te doen. Zachtjes rondjes wrijven en er zal geen vlekje meer te zien zijn.

Tip 9: Afvoer schoonmaken en schoonhouden

Uw afvoer houdt u schoon door eens per week een schep soda, opgelost in heet water toe te voegen. Gooi koffiedik gerust door de afvoer, koffie voorkomt vet aanslag in de afvoer en verstopt niet.

Tip 10: Geurtjes verwijderen uit de afvalemmer

Zo voorkomt u dat de afvalemmer gaat stinken:

Pantykous met kattenbakgrit
Nare geurtjes in de afvalemmer kunt u reduceren door een pantykousje te vullen met kattengrit en deze onderin de afvalemmer te doen. Dit werkt overigens ook voor de koelkast.

Soda
Soda kan wonderen verrichten om die nare geuren te voorkomen in uw vuilnisbak. Strooi wat soda op de bodem van de vuilnisbak of direct in de vuilniszak om soda de vieze geuren te laten absorberen. Soda is ook een geweldig product om uw vuilnisbak mee schoon te maken. U zult merken dat de vieze vuilnisbak geur in een mum van tijd zal verdwijnen

Geurdoekjes
Vochtige citroendoekjes (of andere fruitsoort) zorgen voor een frissere geur in uw vuilnisbak. Leeg één of twee doekjes op de bodem van de vuilnisbak en vervang deze iedere keer als u de vuilnisbak vernieuwd. Eén nadeel van de vochtige geurdoekjes is wel dat ze vaak ‘uitdrogen’, vandaar dat ze bij iedere nieuwe vuilniszak vernieuwd moeten worden.

Stinkende vuilnisbak ontsmetten met bleekwater
Soms moet u een vuilnisbak ook even helemaal schoonmaken om vieze geuren te verdrijven. Een effectief ontsmettingsmiddel is bleekwater. Wees wel voorzichtig met het gebruik, want de geur is ontzettend sterk. Zorg ervoor dat de ruimte waarin u de vuilnisbak schoonmaakt goed geventileerd is.

Bonustip: een glanzende gootsteen

Is uw gootsteen dof geworden en kan deze wel een opfrisbeurt gebruiken? Strooi dan een eetlepel zuiveringszout en een eetlepel huis-tuin-en-keuken-zout in de gootsteen en schrob dit goed met een schuurspons.

Spoel het hierna af met warm water en wrijf het in met wat azijn. Het resultaat is een glanzende gootsteen.
voegen-keuken-schoonmaken

Gerelateerde artikelen

Wilt u op de hoogte blijven van leuke aanbiedingen? Leuke tips en adviezen ontvangen? Volg ons op facebook.

Diensten

Contact

Heeft u vragen, neem contact met ons op.

Nieuwsgierig naar wat wij voor u kunnen betekenen?


Wij nodigen u van harte uit voor een bezoek aan ons bedrijf. Onder het genot van een kop koffie bespreken wij samen de interieur mogelijkheden en u gaat vol inspiratie naar huis. Mocht u nog vragen hebben neemt u dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op