Waterink Keukens
0523 - 216 992
Mini Cart 0

Your cart is empty.

Energie en geld besparen in de keuken

Energie en geld besparen in uw keuken? Met alle apparatuur en verlichting die u gebruikt in uw keuken kunt u geld besparen door de juiste keuzes te maken. We zien dat mensen er niet altijd bewust mee bezig zijn, maar er is wel degelijk geld en energie te besparen als het gaat om het gebruik van energie in de keuken. Wij hebben een aantal tips voor u op een rij gezet.

Energiezuinige keukenapparatuur aanschaffen

Keukenapparatuur wordt naar wettelijke normen ingedeeld in energiezuinigheidsklasses. Aan de hand van het label weet u direct of u te maken hebt met energiezuinige apparatuur. In eerste instantie werden de klassen ingedeeld van A t/m G. Inmiddels is dit veranderd en is dit ingedeeld van klasse A +++ tot klasse D waarbij de klasse A +++ het meest energiezuinig is. Tegenwoordig zijn de meeste apparaten voorzien van de nieuwe energielabels.

Energie en geld besparen in de keuken

A+ als ondergrens

Voor veel apparaten zijn de minimale energie eisen in de loop van de tijd aangescherpt. In de EU mogen bijvoorbeeld geen apparaten met de labels A, B, C of D geproduceerd worden. Hier geldt dat A+ de ondergrens is geworden als het gaat om energiezuinigheid.

Keukenapparatuur aanschaffen

Schaft u nieuwe keukenapparatuur aan of wilt u een berekening loslaten op uw huidige apparatuur? Dan is het raadzaam het energielabel grondig te bestuderen. In onze adviesgesprekken met klanten benadrukken wij altijd de verschillen in apparatuur.

LED Verlichting

Door te kiezen voor LED Verlichting in uw keuken bespaart u geld en energie. U kunt dus eenvoudig de gloei- en halogeenlampen vervangen door spaar- en LED lampen. Volgens de site milieucentraal.nl bespaart het vervangen van 11 peertjes u op jaarbasis 140 kWh.

Lees meer: LED Verlichting in de keuken

Zuinig koken op de juiste kookplaat

Qua kookplaten heb je in een keuken de keuze tussen een gaskookplaat, een inductie kookplaat en een keramische kookplaat. Qua energie is de inductie kookplaat het meest zuinig. Wanneer je een nieuwe kookplaat aanschaf informeer dan in elk geval naar het energielabel.

Efficient koken

Door de juiste pannen te gebruiken bespaart u energie. Let u hierbij op de volgende zaken:

  • Kies een pan die past bij het type kookplaat;
  • Zorg dat de pan niet kleiner is dan de pit of de kookzone die u gebruikt. Anders gaat er immers veel energie verloren;
  • Gebruik van een deksel op de pan bespaart energie.

De waterkoker

Een aantal handige tips voor energiebesparing met uw waterkoker op een rij:

  • Zorg dat u niet meer water verwarmd dan noodzakelijk is;
  • Ontkalk de waterkoker op tijd;
  • Koop geen waterkoker met een verlicht display, dit kost extra energie.

Oven

Gasovens en elektrische ovens gebruiken in basis evenveel energie. Dit klinkt wellicht niet logisch omdat u zou verwachten dat een gasoven minder elektriciteit verbruikt. Dit klopt in basis ook maar voor het opwekken van de energie gaat extra veel elektriciteit verloren.

Let op het energielabel: de meest zuinige ovens zitten in energieklasse A +++. Een oven uit deze klasse kan tot 2x zo zuinig zijn dan een oven uit klasse A+

Afzuigkap

Een afzuigkap verbruikt veel energie doordat er warme lucht afgevoerd dient te worden. Het is dus slim om de afzuigkap alleen maar te zetten wanneer dit echt nodig is. Verder is het raadzaam om de filters regelmatig te vervangen. Wanneer het filter dichtslibt blokkeert de luchtstroom, waardoor de werking van de afzuigkap vermindert. Dit kost de afzuigkap extra energie.

Koelkasten en koelvriescombinaties

Staat uw koelkast al een jaartje of tien in huis dan is de kans groot dat u een energie slurper in de keuken hebt staan. Vervanging van een dergelijke koelkast kan u heel erg veel winst opleveren.

Om het verschil te duiden: een A+ koelkast kost u twee keer zo veel geld en energie als een koelkast met A+++ label. Belangrijk om te weten is dat voor koelkasten het A+ label het slechtst mogelijke energielabel is.

Aanvullende tip: zorg dat u een koelkast kiest die niet te groot, maar ook zeker niet te klein is.

Vaatwassers

In een gemiddeld huishouden gebruikt een vaatwasser ongeveer 7% van de energiekosten. Dit staat nog los van het waterverbruik van de vaatwasser. Net als voor de koelkast geldt voor een vaatwasser dat het A+ label het slechtst mogelijke energielabel is. Een paar handige tips om energie te besparen:

  • Zorg dat uw vaatwasser echt vol zit wanneer u een programma draait;
  • Draai het programma op lage temperaturen;
  • Zet de vaatwasser uit na gebruik;
  • Zorg dat filters en onderdelen goed onderhouden worden.

Zet uw keukenapparatuur tijdig uit

Wist u dat we keukenapparatuur heel vaak laten aanstaan? Omdat het makkelijk is of omdat we het gewoon vergeten? We warmen bijvoorbeeld iets op in een magnetron, we halen het er uit wanneer het piepje opgewarmd en vervolgens vergeten we de magnetron uit te zetten.

Na een uur komen we er achter dat de magnetron nog aan staat, dat houdt dus in dat de magnetron een uur -onnodig- heeft aangestaan. Of wat dacht u van de waterkoker? We zetten de waterkoker en gaan ondertussen even iets anders doen en vervolgens zijn we vergeten dat we een kop thee wilden drinken. Zorg er voor dat u scherp blijft en dat u het keuken apparatuur bewust aan en uit zet. Dit scheelt energie en geld.

Wist u dat het sluipverbruik van energie in een gemiddeld huishouden zo’n €90,- kost? Hier kunt u winst behalen (en van het geld wat u bespaart kunt u gezellig een avond naar de bioscoop;)

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant:

Hier vindt u meer informatie:

Contact

Hebt u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op.

Nieuwsgierig naar wat wij voor u kunnen betekenen?


Wij nodigen u van harte uit voor een bezoek aan ons bedrijf. Onder het genot van een kop koffie bespreken wij samen de interieur mogelijkheden en u gaat vol inspiratie naar huis. Mocht u nog vragen hebben neemt u dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op