Waterink Keukens
0523 - 216 992
Mini Cart 0

Your cart is empty.

Keramische keukenbladen

Orienteert u zich op een keramisch aanrechtblad voor in uw keuken? Waterink Keukens is gespecialiseerd in de vervaardiging van handgemaakte keukens en standaardkeukens. Komt u bij ons in de showroom dan gaan we kijken naar een keuken die helemaal bij u past qua stijl en budget. Het aanrechtblad is één van de belangrijke elementen in een keuken. Wij vertellen u alles over het materiaal, de voordelen en de nadelen.

keramiek

Wat is keramiek?

Een keramisch aanrechtblad is, zoals de naam zegt, gemaakt van de stof keramiek. De stoffen die hiervoor gebruikt worden zijn klei, porselein, kleurstoffen en andere keramische bindmiddelen. Dit geheel wordt gebakken en geperst om zo een licht maar toch stevig materiaal te vormen om bijvoorbeeld een keukenblad of een vensterbank van te maken. Tijdens het fabriceren van een keramisch keukenblad kan er ook gespeeld worden met de kleur. Voor ieder wat wils.

Keramiek

Voor- en nadelen van een keramisch keukenblad

Keramiek is een bijzondere stof om allerlei redenen. Het heeft allerlei eigenschappen die in de keuken erg welkom zijn en voor de professional misschien zelfs onmisbaar.

Hier volgt een overzicht van de voordelen:

  • Vormvast en hittebestendig: er wordt in de keuken veel gewerkt met hete pannen, hete vloeistof etc. bij andere keukenbladen kan dit leiden tot beschadiging, vervorming en verkleuring. Een keramisch keukenblad is daarentegen volledig resistent tegen hitte.
  • Krasvast: dit komt vooral door de hardheid van het materiaal. Voor uw messen is het wel prettig alsnog een snijplank te gebruiken, anders zullen deze snel bot worden.
  • Keramiek is vloeistofdicht: de toplaag van het keukenblad is homogeen, wat wil zeggen dat het één stof betreft. Dit maakt het onmogelijk voor vloeistoffen om in het keukenblad te trekken. Hierdoor verkleurt het blad dus niet, bovendien is het erg hygiënisch.
  • Weinig onderhoud: Als je een doekje over het keukenblad heen haalt is het weer klaar voor gebruik.
  • Lichte keukenbladen: keramische keukenbladen zijn vrij licht en dus is het relatief eenvoudig te installeren in de keuken.

Nadelen van een keramische kookplaat

Naast de voordelen zijn er een paar nadelen aan keramische keukenbladen:

  • Keramiek is stootgevoelig: een nadeel van een keramisch keukenblad is de stootgevoeligheid. Omdat keramiek zo’n harde stof is kan het veel verdragen zoals hitte of veel gewicht. Maar plotselinge klappen of stoten van zware voorwerpen kunnen veroorzaken dat er een splinter vanaf springt. Het is mogelijk om het keukenblad te repareren maar de schade definitief wegwerken is lastig. De schade blijft vaak wel zichtbaar.
  • Aanrechtblad van keramiek + spoelbak van RVS: Omdat je continue met pannen en andere materialen werkt in de spoelbak is de spoelbak een kwetsbaar elementen. Daarom adviseren wij vaak de combinatie: keramisch aanrechtblad + spoelbak van RVS. Op deze manier bescherm je de kwetsbare randen van de spoelbakken met RVS (Roestvrij Staal)
  • RVS Spoelbak bekleed met keramiek: Er zijn ook RVS Bakken verkrijgbaar die aan de binnenkant bekleed worden met keramiek. De flens van de spoelbak ligt dan verzonken in het blad. De bodem van de spoelbak is ook van en heeft een afloop (loopt schuin af). Dit heeft een keramieken spoelbak niet.
  • Opdikken van een keramisch keukenblad: van nature is keramiek erg dun. Bij een onderbouw spoelbak wordt de rand boven de spoelbak dus vaak erg dun. Dit geldt ook vaak zaken als smetlijsten, achterwanden en vensterbanken. Het is mogelijk om het materiaal op te dikken, hier hangt echter wel een prijskaartje aan.

Nieuwsgierig naar wat wij voor u kunnen betekenen?


Wij nodigen u van harte uit voor een bezoek aan ons bedrijf. Onder het genot van een kop koffie bespreken wij samen de interieur mogelijkheden en u gaat vol inspiratie naar huis. Mocht u nog vragen hebben neemt u dan gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op