Waterink Keukens
0523 - 216 992
Mini Cart 0

Your cart is empty.

Even stilstaan bij… Slim keukengebruik

Bent u van plan om een nieuwe keuken aan te schaffen of uw keukenapparatuur te vervangen? Juist dan kunt u kiezen voor duurzaamheid en het bewust gebruiken van uw nieuwe keukenapparatuur. U staat er misschien niet direct bij stil, maar maak een groene keuze: voor het milieu en ook voor uw portemonnee! Zelfs als u niet voor een nieuwe keuken of apparatuur gaat, kunt u ervoor kiezen om bewust slim te genieten van uw keuken.

Duurzamer koken

Als u er even bij wilt stilstaan dan gaat duurzaam koken gemakkelijker dan u denkt. Waterink keukens helpt u graag met onderstaande tips en tricks:

 • Kies voor glazen deksels als u graag in de pan kijkt tijdens het koken. U heeft dan veel minder warmte- en energieverlies.
 • Pas het formaat van uw pan aan, aan de inhoud. Kies liever voor een kleine dan een grote pan. Hoe kleiner de pan hoe minder energie het kost om te verwarmen.
 • Gaat u eten koken in kokend water? Gebruik dan minder water als het kan. Het duurt dan minder lang om het water aan de kook te brengen. En dat scheelt weer energie!
 • Gebruik maken van restwarmte levert u ook besparing op. Een kookplaat blijft nog een tijdje warm als u deze heeft uitgeschakeld. De pannen op de kookplaat blijven zeker nog een hele tijd warm.
 • Een lekker kopje theezetten? Een heetwaterkraan verbruikt vaak meer stroom dan een fluitketel op de kookplaat. Slimmer besparen bij het water koken voor 1 kopje.
 • Eten warmhouden in een warmhoudlade is voordeliger dan het gebruik van een oven. De oven moet namelijk eerst voorverwarmen, wat meer energie kost.
 • Warm water nodig? Door het koude water wat eerst uit de kraan komt, op te vangen en te gebruiken als drinkwater, om mee te koken of om je gieter te vullen, bespaart u op uw waterverbruik!

Bewust plaatsen van keukenapparatuur

Bij slim keukengebruik kijkt u ook naar de plaatsing en het gebruik van uw keukenapparatuur.

 • Zet een koelkast of vriezer niet in de zon of naast een kachel. Deze apparatuur wordt dan warm waardoor ze meer verbruiken om op temperatuur te komen of te blijven.
 • De ideale temperatuur voor uw koelkast is 4 graden. Hiermee verlengt u tot wel tweemaal de levensduur van uw producten.
 • Koelkast bijna leeg? Vul uw koelkast op met pakken drinken of flessen water. Zo blijft er weinig open ruimte over om warme lucht op te slaan wanneer de koelkastdeur geopend wordt.
 • Laat bevroren producten in uw koelkast ontdooien. Zorg dat u ver van tevoren uw producten uit de vriezer haalt en zet ze in de koelkast in plaats van de magnetron. U bespaart op uw energiekosten, zowel voor de magnetron als voor de koelkast!
 • Door uw koelkast en vriezer regelmatig schoon te maken voorkomt u dat ze meer stroom verbruiken. U zorgt dan voor een optimale werking van uw apparaten.
 • Wist u trouwens dat u in keukenlades meer kunt opbergen dan in keukenkastjes? Zo kunt u meer ruimte vrijmaken voor een extra energiezuinig apparaat.

Vervangen van uw apparatuur door energiezuinige modellen

Een energielabel laat u informeren over hoe zuinig het apparaat is. Bij het vervangen van uw oude keukenapparatuur of het aanschaffen van een nieuwe keuken is het moment om hier op te letten. Een beter milieu begint immers bij uzelf! Wist u dat de koelkast een flinke energievreter kan zijn? Deze staat namelijk de hele dag aan waarbij deze continu stroom verbruikt. Als u kiest voor één met een laag energielabel bespaart u niet alleen het milieu maar ook op de kosten van verbruik. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere apparaten in uw keuken. Denk hierbij aan ovens, kookplaten en zelfs uw dimbare energiebesparende LED-lampen.

Gas vervangen door inductie

Om bewuster en energie vriendelijker te koken kiest u voor koken op inductie in plaats van koken op gas. Gas wordt steeds duurder en koken op inductie steeds voordeliger, zeker wanneer u zonnepanelen hebt om energie op te wekken. Bovendien komen er bij koken op gas vlammen en verbrandingsgassen vrij, wat onveiliger en minder schoon is. Daarentegen bij het koken op inductie worden alleen de zones waarop pannen staan warm, zonder extra warmte- en energieverlies.

Groene keuze van Pelgrim

Wij van Waterink keukens willen graag bijdragen aan uw groene keuzes. Zo hebben wij het Groene Keuze label van Pelgrim in ons assortiment. Met dit label van Pelgrim worden de meest energiezuinige producten aangemerkt. Zo ziet u direct of apparatuur een positieve bijdrage kan leveren aan uw groene keuze.
Wilt u meer weten over duurzame keukenapparatuur? Waterink keukens helpt u graag met het maken van bewust en slim keukengebruik!

Neem contact op